top of page

AMELAND EN VELUWE: OVER GRIJSBELEVING

De ene grijze dag is de andere niet. En vooral: verwachtingspatronen bepalen of het voelt of een glas halfvol of halfleeg is.

Afgelopen vrijdag vond onze jaarlijkse minibusexcursie naar Ameland plaats. Deze excursie is een persoonlijke favoriet, omdat de soorten die we hopen aan te treffen (en waarop de kans groot is) alle prachtig, aansprekend en niet alledaags zijn. Alleen het weer zou die dag wel eens een dingetje hebben kunnen worden. Maar zoals je uit de formulering kunt opmaken werd het dat niet. Zo goed als heel Nederland kreeg te maken met langdurige en gestage regen, behalve... Ameland (en een paar andere Waddeneilanden)! Wij kregen weliswaar overwegend bewolkt en grijs weer, maar konden prima vogelen en beleefden een topdag. Daarover zo meer, maar deze grijze dag werd dus omarmd en gekoesterd.

De dag erna hadden we een wandelexcursie op de Veluwe gepland. In de verwachtingen werd beloofd dat na een grijze dag de zon langzaam maar zeker terrein zou veroveren en de temperatuur navenant positief mee zou bewegen. Helaas bleef dat dan weer uit; we moesten het doen met een dag lang grijze en frisse omstandigheden. Vrijwel dezelfde grijze omstandigheden als gisteren, maar dit voelde dan weer net even als een gevalletje 'glas halfleeg'...

Maar genoeg over het weer, het gaat om de vogels en die waren weer fijn vertegenwoordigd. Op Ameland hadden we vooraf vier doelsoorten geformuleerd: Dwergstern, Noordse stern, Roodhalsgans en Strandplevier. Met name die laatste was een soort die hoog op de verlanglijstjes stond. En terecht: het is een prachtige, fascinerende en zeldzame steltloper, die op nog maar enkele plaatsen in het land te vinden is.

We begonnen natuurlijk al op de boot met vogelen. Dat bracht meteen een hele zwik steltlopers (o.a. vele Kanoeten, Rosse grutto's, Bonte strandlopers, Zilverplevieren, Kluten en Bontbekplevieren), alsmede een langsjakkerende Slechtvalk en de nodige Eiders.


Eiders
Eiders

Op Ameland maakten we dan ook als eerste werk van de het 'toptarget', de Strandplevier. Na een wandeling over, je raadt het nooit, het strand, vonden we er al snel vijf! Natuurlijk bleven we op afstand (deze soort en z'n habitat is kwetsbaar), maar genieten bleef het. En het leuke was: tijdens het kijken naar de Strandplevieren baltsten er constant Dwergsterns boven ons hoofd. Geweldig!

Strandplevieren!
Strandplevieren!



Baltsende Dwergsterns. Ze vliegen hoog en roepend bijna strak tegen elkaar aan!
Baltsende Dwergsterns. Ze vliegen hoog en roepend bijna strak tegen elkaar aan!

Dwergsterns
Dwergsterns

Bij terugkomst bij de minibus dronken we koffie en kregen we er zowaar twee Raven bij. Leuke soort voor op de Wadden (en überhaupt, natuurlijk)!

Raaf
Raaf

Op weg naar de plek waar we hoopten op Noordse sterns viel al op hoe tjokvol de polders nog zaten met Rot- en Brandganzen. Maar ook Goudplevieren, Grutto's, Tureluurs en Scholeksters waren rijkelijk vertegenwoordigd.

De Noordse sterns bleken aanwezig op de plek waar hopelijk ook gebroed gaat worden, maar bleven vanwege het lage water relatief op afstand. Verder zagen we hier o.a. een Tapuit, meerdere Grote sterns en een prooiplukkende Slechtvalk.

Noordse stern
Noordse stern
Noordse stern
Noordse stern
Grote stern
Grote stern
Gele kwikstaart
Gele kwikstaart
Goudplevier
Goudplevier

Een grove scan van de vele Rotganzen leverde in ieder geval een Witbuikrotgans op.


De polders tussen Nes en Buren zijn traditioneel de plek waar je Roodhalsganzen kunt verwachten. Ook nu werden we niet teleurgesteld; we zagen er vijf, waaronder een groepje van drie en een losse, zeer opdringerige vogel ;-). De singel nabij Klein Vaarwater was goed voor enkele dagvlinders (waaronder Kleine vuurvlinders), maar toch vooral een vrouw Beflijster!

Roodhalsgans! Nergens zijn ze zo mak(kelijk) als op Ameland!
Roodhalsgans! Nergens zijn ze zo mak(kelijk) als op Ameland!


Beflijster vrouw
Beflijster vrouw

Helaas ben je op Ameland afhankelijk van enkele afvaarten per dag, dus is je verblijf op het eiland begrensd. Voor we het wisten stonden we alweer op de boot terug en zagen we nog wat laatste Noordse sterns, Visdieven, Grote sterns en een tweedejaars Pontische meeuw. Het was (te) kort maar zeer krachtig!

Pontische meeuw
Pontische meeuw
Grote stern
Grote stern
Grutto
Grutto
Grutto
Grutto

De wandelexcursie op de Veluwe bestond uit een ochtend- en een middagsessie en was vooral gericht op de herkenning van vogelzang. Ik heb dan ook weinig foto's gemaakt en een groots verhaal valt er ook niet te vertellen. Een totaallijstje van de dag bracht desalniettemin een indrukwekkend rijtje soorten: Groene-, Zwarte en Kleine bonte specht, Draaihals, Bonte vliegenvanger, Raaf, Kuifmees, Appelvink, Gekraagde roodstaart, Boom- en Veldleeuwerik, Koekoek, Vuurgoudhaan en Fluiter, plus natuurlijk een hele serie algemenere soorten. Prima, dus, en er was volop gelegenheid om een stapje te zetten op gebied van kennis van roep en zang van onze broedvogels.

Kleine bonte specht man
Kleine bonte specht man
Koekoek
Koekoek
Fluiter recht van onderen...
Fluiter recht van onderen...
Boomleeuwerik
Boomleeuwerik
Damhert
Damhert
Appelvink
Appelvink
Draaihalsbewijsje (Anco Euser)
Draaihalsbewijsje (Anco Euser)
Bonte vliegenvanger (Anco Euser)
Bonte vliegenvanger (Anco Euser)



 
 
 

Comments


bottom of page