top of page

DAGJE TEXEL: VEEL VOGELS, STEVIG WINDJE EN FELLE STER!

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 23 DECEMBER 2024


Ik heb de laatste tijd flink gewerkt aan de geografische spreiding van het excursie-aanbod. De laatste tien dagen was de minibus-met-blauwborstlogo te vinden in respectievelijk de Oostvaardersplassen, de Friese Waddenkust, net over de grens in Duitsland nabij Emmen en de Zuid-Hollandse- en Zeeuwse Delta. En gisteren was het weer eens de beurt aan het altijd mooie en vogelrijke Texel.

Qua weer vielen er twee zaken nogal op. Ten eerste de wind, die de hele dag stevig maar ook weer niet ondoenlijk doorwaaide. Ten tweede, en dat was toch wel het meest opmerkelijke: we werden regelmatig verlicht door een zeer felle ster, die ons uit een grijs verleden nog wel bekend voorkwam maar die we al lang niet meer zo duidelijk en zo regelmatig hadden gezien. In deze tijden van lichtschaarste waardeer je het extra wanneer je vogeldag wordt opgepept met de nodige zonne-energie.

Qua vogels was er ook genoeg te genieten, zonder dat het nou per se groots en meeslepend werd qua soorten. Vanwege de harde, aanlandige wind was het aantrekkelijk om te starten met een blik over de Noordzee. De golven waren indrukwekkend maar de vogelrijkdom was dat aanzienlijk minder. We moesten het doen met soorten als Jan-van-gent, Roodkeelduiker, Zwarte zee-eend en Drieteenstrandlopers. De leukste zeevogel, of in ieder geval de vogel die zich het mooist liet zien, was de adulte Drieteenmeeuw die meteen al vanaf Den Helder met de veerboot meevloog.

Drieteenmeeuw
Drieteenmeeuw

Zowel op weg naar de zee als erna werden we regelmatig opgehouden door de vele vogels die zich binnendijks op de natte akkers bevonden. In turbulente tijden zijn dat heel spannende en zeer vogelrijke plekken. Goudplevieren, vele soorten steltlopers, maar ook opvallend grote groepen Toendrarietganzen en bizarre aantallen Groenlingen, met daartussen meerdere Kneuen en ook flink wat Veldleeuweriken, maakten het checken van diverse en vrij willekeurige velden hartstikke leuk. Een man Blauwe kiekendief, enkele Kleine zilverreigers en wat Kemphanen waren misschien wel de meest noemenswaardige soorten die we tegen het lijf liepen. Zoals gezegd: misschien alles behalve schokkend, maar wel gewoon fijn vogelen!

Groenlingen en Veldleeuweriken
Groenlingen en Veldleeuweriken
Kemphaan
Paartje Toendrarietganzen. De individuele kleurverschillen en snavelpatronen zijn opmerkelijk wanneer je groepen mooi en van dichtbij kunt bekijken.

Natuurlijk moesten wij ook een bezoek brengen aan de beroemdste en meest bezochte vogel van Texel van de afgelopen maanden: de overwinterende Roze spreeuw. Het kostte iets meer moeite dan enkele maanden terug, maar uiteindelijk vonden we de vogel in een struik samen met enkele 'gewone' Spreeuwen, waar 'ie na twee minuten uitvloog om weer uit zicht te verdwijnen.

Roze spreeuw

De Slufter is normaal gezien een leuke plek voor een winterse wandeling, maar vanwege de harde wind bleek het gebied nauwelijks doorwaadbaar en dus begonnen we daar ook maar niet aan. We moesten het dus doen met een groepje Kramsvogels en Koperwieken op de parkeerplaats.

Kramsvogel en Koperwieken
Koperwiek

Op weg naar De Cocksdorp zagen we met de warmtebeeldcamera, naast enkele Watersnippen, ook een Bokje in het riet verschijnen, maar we kregen de vogel, ondanks uitgebreid tuur- en speurwerk, helaas niet in beeld tussen het riet en de begroeiing. Het vogelinformatiecentrum is inmiddels een vaste en gewaardeerde tussenstop geworden en ook vandaag werden we weer gastvrij ontvangen. Het Wad ten noorden van De Cocksdorp is daarna ook een vaste plek en begint langzaam maar zeker één van de favoriete plekken op het eiland te worden. Het stelt nooit teleur, ook niet wanneer het water zo hoog staat als dat het op deze dag deed. Kluten, Grutto's, Kanoeten, Middelste zaagbekken, Eiders, Paarse strandlopers, drie Dwergmeeuwen en een mooi mannetje Nonnetje waren enkele van de soorten die we hier aantroffen.

Nonnetje
Paarse strandloper
Dwergmeeuwen (links en rechts), met o.a. vele Smienten en Pijlstaarten

Net naast De Cocksdorp liggen enkele akkers waar het blijkbaar goed toeven is voor ganzen. We troffen er, naast Brand-, Rot-, Grauwe- en Kolganzen, bijzonder veel Toendrarietganzen aan. Na enig speurwerk kreeg ik ook een soort in de kijker die ongetwijfeld tot mijn winterfavorieten behoort: Kleine rietgans! Ik hou enorm van deze arctische broedvogels, helemaal wanneer ze zich zo mooi en in winterstrijklicht laten zien tussen de eveneens prachtige Toendrarieten. Het was genieten van deze familie van drie; twee volwassen en een jong exemplaar!

(Overigens gaan we op 10 januari in Zuidwest-Friesland ook op zoek naar deze soort en veel ander moois: https://www.birdingholland.nl/details-en-registratie/minibusexcursie-friese-ijsselmeer-en-waddenkust-2025-01-10-09-30)

Kleine rietganzen. De Engelse naam van deze soort, Pink-footed goose, is veel toepasselijker.
Adulte Kleine rietganzen
Juveniele Kleine rietgans

Het werd langzaam maar zeker tijd om ons richting de boot te bewegen. Op de slalom terug zagen we nog o.a. 4 Lepelaars, een jagende Havik, vijf Kleine- en vier Wilde zwanen en een enigszins verwarrende rotgans. Er zit zeker Witbuikrotgans in, maar of 'ie binnen de variatie van de ondersoort valt of dat het hier een hybride betreft: ik ben benieuwd wat anderen hiervan denken.

Hybride Witbuikrotgans of toch een zuivere, maar wat donkere variant? Echt knallend was de vogel niet en met name richting de borst wordt het allemaal wat donkerder dan gebruikelijk bij Witbuiken. Het licht loopt echter wel door tussen de poten.
Witbuikrotgans x Rotgans? Commentaren welkom.

Met deze enigszins verwarrende vogel kwam er een einde aan een mooie en gezellige vogeldag op het eiland dat altijd levert. Op 27 januari en 15 februari gaan we nog twee keer naar Texel. Voor beide data zijn nog enkele plekken beschikbaar: https://www.birdingholland.nl/details-en-registratie/minibusexcursie-waanzinnig-wintervogelen-op-texel-2025-01-27-09-00


Voor eerst heel fijne kerstdagen gewenst!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page