top of page

FOCHTELOËRVEEN: VEREDELDE SLANGENARENDTELLING!

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 3 JULI


Afgelopen maandag was het fris, winderig en soms een beetje vochtig weer. Niet de meest ideale omstandigheden voor een excursie in het Fochteloërveen, omdat het de zoektocht naar vlinders, libellen en reptiele/amfibieën aanzienlijk bemoeilijkt. Desalniettemin blijft een bezoek meer dan de moeite waard, zeker wanneer je (zoals een groot gedeelte van de groep) niet uit Noord-Nederland komt en het gebied dus maar zeer beperkt kent.

Zoals altijd bestaat deze excursie uit enkele korte wandelingen in voornamelijk de randgebieden. De grote kracht van het gebied is namelijk de relatieve ontoegankelijkheid. Hoe minder verstoring door paden en wegen door het gebied, hoe makkelijker schuwe soorten als Kraanvogel en Zeearend zich thuis zullen voelen. Hoe groter en meer aaneengesloten de gebieden zijn, hoe makkelijker natuur zich kan ontwikkelen en hoe meer soorten zich zullen kunnen vestigen. Het Fochteloërveen is daar een schoolvoorbeeld van!

We begonnen aan de noordkant van het gebied, alwaar we al snel konden vaststellen dat de jonge Zeearend het nest nog steeds niet heeft verlaten. Gezien het feit dat de ouders niet in de buurt leken en gezien het formaat van het jong, kan dat nooit lang meer duren!

Andere waarnemingen tijdens de eerste wandeling waren o.a. enkele Grauwe klauwieren, twee Witgatjes, meerdere Grauwe vliegenvangers en Appelvinken en de eerste Slangenarenden van de dag. En dat was meteen spectaculair en veelbelovend; er vlogen namelijk DRIE exemplaren min of meer samen (maar wel op telescoopafstand)! Verder zag ik nog vijf Casarca's over de bosrand verdwijnen maar die vlogen helaas al zo ver weg en van ons af dat het voor de groep geen doen zou zijn geweest...

Grauwe klauwier

Gigacrop van de jonge Zeearend (Foto: Freek Kalsbeek)

Bij de tweede wandeling ging het Slangenarendtechnisch helemaal los! Al snel hadden we één exemplaar in beeld dat een rondje vloog en uiteindelijk RECHT over ons hoofd verdween, maar even later telde ik VIJF exemplaren tegelijk boven het veen! Ongelofelijk! Dit wil dus zeggen dat er minimaal vijf rondvliegen, maar zeer waarschijnlijk zijn het er meer; wat is immers de kans dat alle op dat moment aanwezige vogels tegelijk rondvlogen en dat ik ze ook alle vijf in beeld wist te krijgen?? De eerste drie die we zagen vlogen bijvoorbeeld helemaal aan de andere kant van het gebied, een plek die ik vanaf deze locatie nooit zou hebben kunnen zien. Interessant: twee vogels kozen steeds elkaars gezelschap, hadden ook meermaals interactie en verdwenen samen over de bosrand; je zou haast vermoeden dat er toch ergens stiekem een broedpoging wordt gedaan of dat er op z'n minst wordt "geoefend". Het feit dat er begin mei (zeer vroeg in vergelijking met eerdere jaren) ook al meerdere exemplaren boven het veen aanwezig waren, ondersteunt deze aanname. Ik ben benieuwd of er dit najaar misschien heugelijk (maar ook weer niet totaal onverwacht) nieuws naar buiten komt rondom deze soort, die al jaren in de lift zit in Noordwest-Europa!

Overige waarnemingen hier waren o.a. Havik, een nog/weer fanatiek zingende Blauwborst, een Grauwe klauwier en enkele Oranje zandoogjes.

Slangenarend!


De twee vogels die veel in elkaars nabijheid verkeerden

Ander exemplaar met fikse armpenrui


Weer een ander exemplaar; "Short-toed eagle" uitgelegd ;-)

Exemplaar #4


Oranje zandoogje

Blauwborst

Het "vierkantje" in het veen (een wel bekend wandelingetje voor mensen die bekend zijn in het gebied) bracht door de bewolking en uiteindelijk ook een bui helaas weinig insecten, maar wel weer Slangenarenden (daar werd niet meer hard van opgekeken ;-)), Buizerds, Klein zonnedauw, Lavendelheide en enkele van de meer algemene veensoorten.

Buizerd met muis (Foto: Freek Kalsbeek)

Een ritje rond de akkers van het Fochteloërveen had als hoogtepunt twee roepende Kwartels, waarvan één dichtbij (maar uiteraard uit zicht) zat. Boomkikkers hadden gezien het weer weinig zin, dus liepen we als afsluitende wandeling naar de bekende "Zeven". Vanuit daar was, ver op het veen, uiteindelijk dan toch een paartje Kraanvogel te zien (we hadden er tot dan toe nog tevergeefs naar gezocht), terwijl we onderweg werden vermaakt met o.a. Goudhanen, Boomklevers en Kuifmezen.

Kraanvogel

Langzaam terugrijdend was de soort van de dag natuurlijk makkelijk aan te wijzen: Slangenarend verdiende zowel in kwaliteit als in kwantiteit die titel glansrijk! Deelnemers: dank voor de leuke dag en hopelijk tot snel!

Roodborsttapuit

309 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page