top of page

ROADTRIP OMAN: START OM TE VERGETEN, REIS OM TE HERINNEREN!

Privé-vogelreis Oman, 14-24 november 2024


Bart-Jan Prak en ik kennen elkaar al flink wat jaren en zitten min of meer in dezelfde levensfase. Zowel hij als ik hebben inmiddels tienerkinderen en een druk werkzaam leven. Door de komst van kinderen en de daarmee samenhangende verlegde prioriteiten was het voor ons beiden inmiddels ruim 15 jaar geleden dat we voor het laatst zonder gezin of zonder gasten en puur voor de vogels op vakantie waren geweest. We waren daar beiden dan ook wel weer eens aan toe en zo ontstond het idee om een trip naar het inmiddels populaire en hoog gewaardeerde Oman te plannen.

Een lang verhaal kort: we hebben de daad bij het woord gevoegd. Vooral Bart-Jan had zich in de maanden voorafgaand aan het vertrek vastgebeten in het reisplan. Dat bepaalde dat we op donderdag 14 november aan het eind van de middag op Schiphol moesten zijn voor het eerste deel van de reis.

Ikzelf had nog een aantal zaken die ik voor vertrek van mijn to-do-lijstje af wilde strepen. Één daarvan was het bellen van mijn directe en enige redactiecollega bij het blad Vogelskijken magazine, waar ik inmiddels een jaar voor werk. Ik wilde even met hem afstemmen of er nog zaken waren die voor mijn vertrek geregeld moesten worden. Idde had me twee weken ervoor gebeld met de mededeling dat hij ziek was, maar zei daarbij dat hij verwachtte nog zeker een aantal nummers samen met mij te kunnen afronden. Dat bericht kwam al hard aan, maar hij verzekerde me dat ik me voorlopig nog geen zorgen moest maken. Hij zou het nog wel even volhouden.

Toen ik na mijn hardlooprondje thuis terugkeerde en mijn telefoon aanzette, bereikte me echter het schokkende en totaal onverwachte bericht dat Idde was overleden. Binnen enkele dagen was het steil bergafwaarts gegaan en veel eerder dan iedereen ook maar had kunnen bevroeden moest hij de strijd staken.

Op zo'n moment zie je wel even zwart voor ogen. Gelukkig kon ik met Daan, eigenaar van Pixfactory en uitgever van Vogelskijken magazine, bellen om het er even over te hebben, maar ik moest eigenlijk ook meteen weer door. Ik was er flink door van de kaart, maar wat een schok, wat een schrik en wat een leegte moet het zijn voor zijn gezin, familie en vrienden. Daan schreef een in memoriam, die hier te lezen is.

Dit is een bizarre manier om een reis te beginnen, maar de knop moest toch om. Enigszins beduusd zat ik donderdagmiddag naast Bart-Jan in de trein naar Schiphol en gingen we ervan uit dat de afleiding in de vorm van een prachtig land en mooie vogels in het verschiet lag. Maar ook daar kwam een flinke kink in de kabel, want hoewel het vliegtuig naar Istanboel al klaar stond en het bordje 'boarden' brandde, bleek dat we die avond niet zouden vertrekken. Door een technisch probleem werd de vlucht geannuleerd en zaten we die avond dus niet in de lucht, maar in het Van der Valk aan de A4...

Dit kostte ons uiteindelijk een volle dag vogeltijd in een route die toch al aardig efficiënt was. Heel jammer, maar natuurlijk relatief en volledig in de schaduw van de andere gebeurtenis.

Een dag later dan gepland kwamen we uiteindelijk aan in Muscat en nadat we de huurauto hadden opgehaald kon het avontuur dan eindelijk beginnen.

Ik ga geen dag tot dag verhaal schrijven. Daarvoor ontbreekt me simpel weg de tijd. Samenvattend: Oman is een heel fijn land om in te reizen. De mensen zijn ongekend vriendelijk, de infrastructuur is geweldig en je mag overal lopen, struinen en waden. Voor vogelaars als wij is dit een verademing en we hebben dan ook geweldige dagen gehad. Natuurlijk mis je her en der wat soorten die we 'op de planning' hadden staan, vooral omdat we de eerste dagen wat tijd moesten inlopen om weer op schema te komen, maar dat maakte ons niet gek veel uit. We hadden beiden een aantal soorten op het prioriteitenlijstje staan en voor de rest was het een kwestie van lekker vogels kijken en zien hoe het komt.

De prioriteiten hebben we bijna allemaal gevonden. Het enige jammere was dat de Reuzenzwartkopmeeuwen, waar ik me op verheugde, nog niet waren aangekomen. Daarvoor waren we net te vroeg, hoewel Bart-Jan er nog wel in een flits twee voorbij zag vliegen. Dat mag de pret natuurlijk niet drukken en dat deed het ook niet. We hebben geweldige soorten gezien (216 in totaal), hebben het land geheel doorkruist en hebben ons dagen lang volledig mogen richten op vogels kijken: wat een heerlijkheid, wat een luxe, wat een voorrecht!

Aan de hand van wat foto's hieronder zal ik min of meer chronologisch toch het vogelverhaal van de reis proberen uiteen te zetten.

Tibetaanse plevier. Na een nacht in het vliegtuig (ik kan daar nooit ook maar enige slaap vatten...) was de eerste plek om kort te aclimatiseren de de eerste soorten te zien een plekje in Muscat langs de kust. Daar waren meteen al veel steltlopers voor handen, waaronder grote aantallen van zowel Tibetaanse plevier als Woestijnplevier.
Woestijnplevier en Tibetaanse plevier. Het verschil in grootte is nogal opvallend!
Indische kievit. Zeer algemeen rondom Muscat, maar we hebben ze na de eerste dag niet meer gezien!
Roodbuikbuulbuul. Ook een soort die we louter op dag 1 zagen.
Roodkeelpieper. Leuk om dit soort in Nederland schaarse soorten volop te zien en te horen.
Indische scharrelaar. Bij de eerste ga je vol op de rem, na de tiende kijk je er nauwelijks meer naar ;-)
Mangrovereiger, een algemene soort.
Dat geldt ook voor de Indische ralreiger.
Op dag één moesten we wat tijd goedmaken. Een doel waren twee 'nieuwe' tapuiten, waaronder deze Roodstaarttapuit. We namen genoegen met een blik door de telescoop en deden dus geen moeite voor mooie plaatjes of waarnemingen van korte afstand.
Tweede doeltapuit was Humes tapuit. Ook deze lukte, maar ook deze bleef op afstand. Wel zongen ze, wat geinig was. Helaas konden we geen Dwergtjiftjaf vinden, die hier ook 'moest'. Ach ja...
Dag 2: Één van de redenen om naar Oman te gaan en één van de redenen om ook het noorden en midden van het land mee te nemen in de reis: Krabplevieren! We zagen een waanzinnig grote groep van, grof geschat, ongeveer 2000 exemplaren. Waanzin!
Krabplevieren
Krabplevieren
Woestijntapuiten behoren tot de algemeenste soorten van Oman.
Ook voor Westelijke rifreigers hoef je geen moeite te doen. Dit is de donkere vorm.
Woestijngrasmus; een schitterende soort!
Dag 3. Het eerste uur van de dag spendeerden we in de tuin van het hotel. Hier viel mijn oog op een rondvliegende gierzwaluw, die een Huisgierzwaluw bleek te zijn. Dit is een erg schaarse soort in Oman; geinig!
Jacobijnkoekoek in de tuin: ook een schaarse verschijning.
Er zaten zeker vier Kleine vliegenvangers en even zo veel Siberische tjiftjaffen in het tuintje.
Roodbuikzandhoenders bij een Oase
Roodbuikzandhoenders
Kaukasische waterpieper
Klapekster
Dag 4. ZIJDESTAART! Weer een hoofdreden van ons bezoek aan Oman en dus een toptarget waar we wel wat zenuwachtig voor waren. Je moet namelijk in de ochtend op de juiste plek staan om ze te zien ontwaken. In het eerste uur zijn ze dan vrij luidruchtig en goed te vinden, daarna verspreiden ze zich en wordt het erg lastig. We hadden één kans en die slaagde gelukkig met vlag en wimpel.
Zijdestaart vrouw
Het is een soort die ook een aparte familie vormt (bestaande uit dus één soort). De dichtste verwanten zijn Pestvogels en als je dat weet, zie je dat ook wel!
Laatste Zijdestaart.
Kroonzandhoenders, drinkend bij een lekkende waterslang langs de weg
Kroonzandhoenders
Steppearend
Steppearend
Ehhh....
Bruinnekraaf
Woestijnleeuwerik
Arabische woestijnpatrijs
Ook eentje van mijn most-wanted lijst: Zwartkruinvinkleeuwerik. Alleen de naam al!
Renvogel
Steppekieviten; heerlijk!
Steppekiekendief; altijd fijn!
Tamme witbandleeuwerik
Zevenstrepengors; krankzinnig algemeen!
Zwartkruintsjagra
Socotragierzwaluw
Knappe vondst van Bart-Jan, want Oosterse struikleeuweriken zijn erg lastig in beeld te krijgen!
Westelijke rifreiger, witte vorm
Bastaardarend
Arabische stern; lastige soort, dus fijn dat we die meteen de eerste dag troffen.
Bengaalse stern en Witvleugelsterns
Waterfazant, Grutto en Steltkluut
Dag 5. Weer een start met een hoofddoel: Arabische goudvleugelvinken! We zagen in totaal vijf exemplaren op twee locaties.
Arabische goudvleugelvinken, zie de naam verklaard. Ze kwamen drinken bij druipende rotskegels, vandaar de donkere achtergrond.
Arabische zwartkop
Amoerroodpootvalk; een gelukstreffer!
Arabische steenpatrijs!
Afrikaanse paradijsmonarch
Pagodespreeuw
Maskerduif
Waaliaduif
Havikarend
Keizerarend
Baggerfoto van topsoort: Kleine vorkstaartplevier. Deze vogel kwam zo af en toe slapen nabij Salalah. Wij troffen de vogel toen de zon al onder was. Door de kijker was 'ie jagend echter geweldig te zien (vloog soms vlak voor ons langs) en uiteindelijk ging 'ie tussen verschillende plevieren pitten.
Dag 6. De langverwachte zeetocht stond vandaag op het programma. Één van de wenssoorten was het Chinees stormvogeltje. We zagen er vier, maar het exemplaar dat het dichtst langs de boot kwam moet ongeveer het lelijkste exemplaar ter wereld geweest zijn ;-)
Australische grote pijlstormvogel
Perzische kleine pijlstormvogel
Perzische kleine pijlstormvogel
Noddy!
Brilstern
Arabische aalscholvers
Abdims ooievaar
Dikkopschildpad
Jouanins stormvogel
Hemphrichs meeuw
Waaierstaartraaf

Onze zoektocht naar de Zwarte arend moesten we snel staken. We bleken niet op de bergkam, maar op de rand van een kookpot te staan...

Arabische kleine groene bijeneter
grote kuifstern
Groene bijeneter en Rotsduiven
Gelukje: Stekelstaartsnip open en bloot!
Nabij de Stekelstaartsnipplek
Kaapse griel
Dag 7. We startten in een park in Salalah, voor o.a. overvliegende Aziatische wespendieven (dat lukte, zij het dat ze wat ver weg bleven). Het duurde even voor we door hadden dat we bij deze rakkers met Indische rotsmussen te maken hadden. We zagen er zeker 10+.
Indische rotsmus (achter) met Huismus. Zie o.a. de ongetekende rug, lange vleugels bleke onderdelen en bruine vlek aan de vleugelboeg bij de Indische rotsmus. Het exemplaar hierboven heeft al de kenmerkende gele keelvlek; dat helpt ;-)
Grijskopijsvogel
Muskaatvink
Poging twee voor Zwarte arend slaagde met vlag en wimpel. Echt dichtbij kwamen ze niet, maar we konden ze geweldig zien jagen langs de steile berghellingen!
Deze kostte ook wat tijd, moeite en struinwerk: Langsnavelpieper
Arabische rouwtapuit
Bart-Jan en ik op de plek van de Zwarte arend
De laatste volle vogeldag spendeerden we in een Wadi, waar het leuk vogelen was. Deze rakker zat er ook, maar een naam op de vogel plakken valt ons niet mee. We neigen naar Struikrietzanger...
Somalische brilvogel
Geen idee hoe ze heten, maar ze waren groot (groter dan een mensenhand) en alom aanwezig in de Wadi...
Daar hangen ze. Bart-Jan liep op het laatst nog in een webje...
Westelijke gestreepte prinia
Witstaartkivieten
Leuke vondst in het laatste uurtje vogelen: Kaspische plevier. Ook in Oman schaars.
Citroenkwikstaart
Flamingo
De letterlijk laatste vogel in de kijker was deze bruine kiekendief. We waren even in de war en zeldzame soorten schoten door ons hoofd, maar het blijkt een zeldzame vorm: een donkere vorm Bruine kiekendief, die vooral rondom Azarbeidzjan redelijk algemeen blijkt te zijn. Weer wat geleerd!

Natuurlijk is de lijst met foto's noch verhalen compleet, maar ik vond het toch leuk om zo een inkijkje te verschaffen in de reden van de radiostilte op dit blog en het gat in het excursieprogramma.

Vanaf morgen ga ik weer vrolijk in Nederland verder. Tot binnenkort, dus!






664 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Weer eens wat anders dan Meyendel. Prachtige foto’s dito verslag!

Like

Heerlijke trip zo te zien! Mooie foto's ook :) Groet, Eduard Sangster

Like
bottom of page