top of page

ROOFVOGELS EN RANDMEREN: WORSTELEN MET DE WIND, WIE WINT?

De laatste drie dagexcursies, die van afgelopen vrijdag, zaterdag én maandag, hadden alle één grote gemene deler, waarbij het woord gemeen dubbel opgevat kan worden: de wind. Het was een factor die moeilijk te negeren was en ondanks dat we er doorgaans best raad mee weten en we ons niet snel uit het veld laten slaan, hadden we er ontegenzeggelijk wel last van. Niet alleen het welzijn van onszelf was af en toe in het geding, zo nu en dan zat er wat minder actie in dan gehoopt.

In dit korte verslag een beeld van twee van de drie laatste excursies: de laatste "Roofvogels en uilen in Noord-Nederland" van deze winter alsmede de laatste editie van de excursie langs de Randmeren. De eerste data voor komende winter staan, vanwege grote vraag naar met name eerstgenoemde, al weer online en dat geldt ook voor de zomervariant van deze populaire roofvogelexcursie)

Wat betreft die roofvogels: het werd niet de recorddag van amper een week geleden en daarmee misschien niet de waardige afsluiter die de reeks wel zou hebben verdiend, maar desondanks vermaakten we ons met de nodige rovers en drie soorten uilen (Veld-, Bos- en Ransuil). Daarnaast pikten we onderweg we nog twee erg leuke bonussoorten mee. Een prachtige Roodhalsgans (pleonasme) en een (bijna ;-)) even mooie Middelste bonte specht gaven wat extra kleur aan de dag waarbij we, zeker langs de Waddenkust, soms bijna uit onze schoenen waaiden!

Hieronder wat plaatjes van de dag, en zeg nou zelf: als je op een dag met deze soorten thuis komt, dan vergeet je de wind toch heel snel? Oftewel: gewoon gaan, altijd gewoon gaan! Dat hebben we gedaan en we waren daarmee wat mij betreft sowieso de morele winnaars!

Middelste bonte specht

Bosuil

Roodhalsgans!

De Velduilen zochten, zeer begrijpelijk, zo veel mogelijk beschutting!

De eerste Lepelaars vlogen zowat achteruit ;-)

Ransuil met wind achter de pluimen

Zeearend boven de skuumkoppen van het Lauwersmeer

Nogmaals de Roodhalsgans

Middelste bonte specht

Velduilverstoppertje is een leuk spel, dat wij wonnen!

Op zaterdag stond de volgende, volgeboekte (maar door twee zieken niet helemaal volle) minibusexcursie op de planning: Zeearenden en wintervogels langs de Randmeren. Hoewel de wind een beaufort minder hard waaide dan de dag ervoor, kwam het ons zeker niet aangewaaid. Debet daaraan was niet alleen de pijnlijkerwijs ontbrekende IJseend bij het Kadoelermeer, maar ook een serie aan wegomleggingen en afsluitingen die de gebruikelijke route een stuk langer maakte. Daarnaast ontbrak het ook een beetje aan geluk in de eerste uren, waardoor het wat langer duurde voordat er uiteindelijk wat soorten verschenen waarvoor we kwamen. Nadat de ochtend al wel goed was geweest voor o.a. Pontische meeuw, Cetti's zangers, Tjiftjaf, Grote gele kwikstaart, Nonnetjes, Brilduikers, Grote- en Middelste zaagbekken, Slechtvalk, Toendrarietganzen, Grote lijster en Appelvinken, kwamen we in de middag uiteindelijk de nodige Zeearenden tegen, waarvan er in ieder geval ééntje heel erg coöperatief bleek. Oostvaardersplassen staat te boek als hét gebied voor Zeearenden, maar langs de Randmeren heb ik toch inmiddels vaker indrukwekkende ontmoetingen met volwassen exemplaren op relatief korte afstand gehad in minder bezoeken. Misschien toevallig, misschien exemplarisch, maar zeker vandaag was ik en waren de deelnemers er blij mee! Daarnaast zagen we meerdere Krooneenden en was de laatste wandeling goed voor nog wat zangvogels als Goudhaan, Vuurgoudhaan, Cetti's Zanger en Matkop. Het is wel eens beter geweest, maar we tellen ook nu onze zegeningen!

Volwassen Zeearend; zo zie je ze toch niet heel vaak (ik niet, tenminste)! Foto: Edgar van Holten

Krooneend (Foto: Edgar van Holten)

Derde kalenderjaar Pontische meeuw

Nogmaals de Zeearend. Je kan zien waar de wind vandaan kwam!

Vrouw Krooneend

De "strijd" van Birdingholland.nl tegen de wind zou ook maandag nog voortduren (daarover later meer), maar ik vind als geheel partijdige jury dat wij voorlopig op punten hebben gewonnen!

Overigens gaat de wind voorlopig toch echt liggen en komt het voorjaar ontegenzeggelijk dichterbij. Voor vogels gaat dat de komende weken een leuke mix opleveren van eerste broedvogels die terugkomen en/of beginnen te zingen en de wat langer blijvende wintergasten. U kunt mee op zoek naar die mix op bijvoorbeeld de Veluwe (wandelexcursie) en op het altijd veelbelovende Texel , twee excursies met nog plek in de komende weken.

144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page