Door een combinatie van enthousiasme en actualiteitswaarde met betrekking tot de geweldige zeevogeltocht van afgelopen zaterdag (er is nog plek voor 26 oktober, overigens), heb ik noodgedwongen de chronologie even losgelaten. Derhalve is er op dit platform nog geen aandacht besteed aan de excursie "Herkenning van langsvliegende zeevogels bij Camperduin" van vorige week maandag en de laatste excursie in de reeks "Najaar op Texel" van afgelopen vrijdag. In beide excursies werden de hoofdrollen opgeëist door zeevogels en met terugwerkende kracht vormden ze dus een ultieme aanloop naar de uitbarsting op zaterdag!
Hier dus de iets verkorte en samengevoegde inhaalslag, te beginnen bij Camperduin.
Herkenning van langsvliegende zeevogels is een kunst op zich, een kunst die je je alleen eigen kunt maken door het veel en vaak te doen. Een telescoop is hierbij een onmisbaar item omdat zowel de afstand tot de vogels als de noodzaak tot het zien van wat meer details vaak dermate groot is dat een verrekijker niet toereikend is. Er deden deze dag dus vooral wat meer gevorderde en volledig geëquipeerde vogelaars mee. De wind die dag zat in de westhoek, wat gunstig is en wat ook prima bleek voor wat gestuwde landtrek. Terwijl onze focus lag op de zee, trok er tegelijk ook menig leuke soort over ons hoofd en achter ons langs door de duinen en de polder. Zo pikten we in de loop van de dag o.a. Boomleeuwerik, Grote gele kwikstaart, een "gewone" Gele kwikstaart en Oeverpiepers op. Een rondje in de polders achter Camperduin was goed voor o.a. Kleine strandlopers, duizenden Goudplevieren, meerdere Kemphanen, een IJsvogel, een Geelpootmeeuw, een Pontische meeuw en.... een BUIDELMEES! Dat was wel even een onverwachte bonus! De vogel riep meermaals, leek in te vallen in de rietkraag waarvoor we ons op dat moment bevonden, maar we konden de vogel uiteindelijk niet meer terugvinden. Leuk, desalniettemin!
Maar de zee bracht ons, met wat geduld, uiteindelijk toch een paar soorten waar we vooraf op hoopten en blij van werden. Hoogtepunt was een vroege IJsduiker, die eerder in de ochtend al door anderen was gevonden, die blijkbaar rondzwom voor de telpost maar die we tussen de vele duikers niet konden vinden. Dat wil zeggen, totdat deze gigant uiteindelijk besloot op te vliegen; toen was 'ie moeilijk te missen! Wat een kolos, een soort gans in de vorm van een duiker, machtig! Het feest werd compleet gemaakt door twee Parelduikers (nog gedeeltelijk in zomerkleed), vele Zwarte zee-eenden, twee Kleine jagers (volop jagend!), een Paarse strandloper, Jan-van-Genten en meerdere Alken en Zeekoeten.
Een prima dag, dus, waarvan ik geen foto's heb (camera thuis laten liggen....). Deelnemer Matthew heeft nog wel wat gemaakt (waarvoor dank!), ondanks dat dit soort excursies zich natuurlijk slecht lenen voor fotografie.
De laatste editie van de serie van vijf najaarsexcursies op Texel van afgelopen vrijdag kende een landdeel in de middag (vrij rustig, met o.a. Vuurgoudhanen, Krombekstrandlopers, Sneeuwgorzen en een mooie, juveniele Morinelplevier) en een zeedeel, dat al enigszins deed vermoeden dat de zaterdag erna wel eens heel goed zou kunnen worden! We zagen namelijk o.a. twee Grauwe pijlstormvogels en een mooie, niet al te ver langsvliegende Noordse stormvogel, tegenwoordig veel zeldzamer dan vroeger langs de Nederlandse kust. Uiteraard vlogen er ook de nodige Alken, Zeekoeten, Roodkeelduikers en Zwarte zee-eenden, maar vooral de eerste twee soorten leverde erg blije gezichten op, niet in de laatste plaats bij mijzelf. De foto's zijn natuurlijk niet van de kwaliteit die je in het vorige blog voorgeschoteld hebt gekregen (dat was ook surrealistisch, laten we wel zijn!), maar echte zeevogelliefhebbers zullen ook van dit soort bewijsplaatjes een warm gevoel krijgen. Wat mij betreft, en ik ben een absolute zeevogelfanaat, is er weinig mooiers dan vanaf een zandduin boven de Noordzee Grauwe pijlstormvogels als kruisjes boven de horizon te zien langskeilen. Genot in de hoogste vorm, maar probeer dat op feestjes maar eens uit te leggen... ;-)
In de komende weken verandert de herfst langzaam in de winter en onze excursies veranderen langzaam mee. Beide seizoenen zijn in Nederland fantastisch om naar buiten te gaan en vogels te kijken en het goede nieuws: We hebben nog de nodige plekken beschikbaar op diverse excursies. Ga (nog) eens mee en bekijk het aanbod op www.birdingholland.nl/dagexcursies . Binnenkort worden nog extra data en nieuwe excursies toegevoegd!
Comments