TWEE MINIBUSEXCURSIES, ZATERDAG 1 OKTOBER EN WOENSDAG 5 OKTOBER
Vanwege zowel het tijdsgebrek als de opvallende overeenkomsten tussen de twee excursies, hierbij een kort twee-in-één verslag van onze laatste twee dagen op Texel. De belangrijkste overeenkomst was de zogenaamde uitwaaifactor van het eiland. Die was op beide dagen namelijk flink hoog. Omdat de zon daarnaast ook een prominente rol had, was het best goed toeven, maar om vogels te kijken bleek het een enigszins belemmerende factor. Dat hoeft overigens helemaal niet zo te zijn en zeker in het najaar kan de wind juist zorgen voor de leukste en meest onverwachte aanvoer van trekvogels. Dit was echter nu niet aan de orde, waardoor de het zinderende spektakel dat de najaarstrek op dit fijne eiland kan zijn niet optimaal uit de verf kwam.
Maar het is natuurlijk nooit een straf om een dag vogels te kijken in het najaar. In tegendeel, wat het weer ook is, het is altijd heerlijk wandelen, rondrijden en speuren en je komt altijd wel thuis met wat leuke soorten.
Op 1 oktober maakten we de ronde Mokbaai-Petten-Westerslag-Noordpunt-Waddenkust. De stevige westenwind was op zich prima voor zeetrek, maar omdat een groot gedeelte van de groep geen ervaring had met zeevogels, bovendien niet in het bezit was van een goede kijker noch van een telescoop en we daarnaast flink werden gezandstraald, hielden we het bezoek aan Westerslag echter kort. Qua zangvogels was het ook vrij rustig, dus de leukste soorten zaten langs de waddenkust en in de "open gebieden". Soorttechnische hoogtepunten waren o.a. een Gestreepte strandloper, Zeekoeten, Jan-van-Genten, Krombekstrandlopers, Zwarte Zee-eenden, Geoorde futen, Oeverpiepers, Zwarte ruiter en tal van "gewone" steltlopers en zangvogels (met o.a. aankomst van piepers en Koperwieken). Geen soorten die de wereld schokken, maar tezamen met de wandelingen en de mooie plekken was het een prima dag.
Afgelopen woensdag (gisteren, wellicht) was de route iets anders maar in de basis hetzelfde: een beetje zee, een beetje bos(jes) en polders en wad. Het leverde enkele van dezelfde soorten op: de Gestreepte strandloper, Krombekstrandloper, Geoorde futen en de Sneeuwgorzen, bijvoorbeeld. Extraatjes die deze dag opfleurden waren o.a. meerder Alken, Vuurgoudhanen, een erg late Temmincks strandloper, een prachtige Strandleeuwerik (pleonasme) en een Havik. Met wederom dank aan het Vogelinformatiecentrum voor de koffie en de schoonmaakbeurt van onze optiek!
Voordat de winterse excursiereeks op het programma staat (ook altijd erg leuk!) gaan we aanstaande vrijdag nog een laatste keer dit najaar ons geluk beproeven. Je hoort er wel weer van op dit podium ;-)
Comments