top of page

VIERDAAGSE NOORD-NEDERLAND: STELTJESWOLKEN EN ROOFVOGELSTORM!

Afgelopen vrijdag tot en met maandag mocht ik vier Engelse vogelaars meenemen op een privétrip in "mijn" Noord-Nederland. De vier heren hadden me reeds vorig jaar benaderd en nu was het dus eindelijk zo ver.

Vogels kijken in begin september is bij voorbaat goed voor twee soortgroepen: steltlopers en roofvogels. Daarnaast is er natuurlijk ook al volop doortrek van verschillende zangvogels, maar doordat we dagelijks niet heel vroeg begonnen en het behoorlijk warm was, verwachtten we daar niet heel veel van.

Nadat ze vrijdagochtend geland waren en per trein naar Groningen waren gekomen, restten ons nog enkele uurtjes vogeltijd. Deze brachten we door in de Ezumakeeg. Deze plek kenmerkt zich tegenwoordig en vooral in de namiddag door een combinatie van veel vogels en prachtig licht. Echte zeldzaamheden bleven nog uit, maar het was een mooie introductie, met o.a. Reuzensterns, Kleine- en Krombekstrandlopers, Zwarte ruiters, Grutto's, een juveniele Havik en enorm veel Goudplevieren, Kluten, Kemphanen en verschillende soorten eenden.

Typisch namiddag-Ezumakeegplaatje, met o.a. Bonte-, Kormbek- en Kleine strandloper.

Grutto

De zaterdag was de eerste volle dag. Grauwe kiekendieven stonden hoog op hun verlanglijst en aangezien de wegtrek van de soort al flink bezig is, hadden we geen tijd te verliezen en reden we 's ochtends meteen richting het noordoosten. In en rond Oldambt werden dit jaar meer Grauwe kiekendieven groot dan ooit, dus we hadden goede hoop nog wel wat vogels aan te treffen. Dat bleek echter nog niet mee te vallen. Er vlogen ontzettend veel roofvogels rond (vooral Bruine kiekendieven, Buizerds en Torenvalken), maar in het eerste uur hielden de "Monties" het nog even spannend. Wel vonden we rond een oude schuur zo maar drie Kerkuilen! Twee waren leuk te zien in de schuur, een derde vloog uit een boom weg voor ik de vogel door had. Het is een lastige soort om te zien te krijgen, dus misschien is dit een plek die we in de toekomst wat vaker kunnen aandoen!

Wegvliegende Kerkuil. Bij een volgend bezoek weten we dat ze er zijn en zal het goed mogelijk zijn om ze te bekijken zonder dat ze wegvliegen (want dat wil je natuurlijk niet).

Tegen het middaguur kwam het aantal roofvogels tot een hoogtepunt. Werkelijk overal zag je rovers vliegen, maar door de warmte ging het grootste deel snel de hoogte in en verdween in de "blauwe soep". Gelukkig zagen we wel een juveniele en vrouw Grauwe kiekendief, samen met o.a. drie Blauwe kiekendieven (waaronder twee adulte mannen), twee Visarenden, een juveniele Havik en ongekende aantallen Torenvalken. Het was al met al erg spannend, leuk maar af en toe ook een beetje frustrerend vogelen; vele "veelbelovende stipjes" bleven door de afstand en het tegenlicht ongedetermineerd.

Vrouw Grauwe kiekendief

Juveniele Havik

Man Blauwe kiekendief

Na een uitgebreide lunch spendeerden we de middag rondom de Breebaartpolder. Het getij viel hier in ons voordeel uit en we zagen dus weer ouderwets veel steltlopers. Vanuit de hut vonden we o.a. een jagende Visarend en een late Zomertaling (samen met o.a. 650 Zwarte ruiters en 300 Lepelaars), maar het hoogtepunt volgde nabij de Punt van Reide. In een strook wilgenroosjes hoorde ik ineens de kenmerkende roep van een Buidelmees! Het bleek een juveniele vogel die rustig aan het foerageren en mooi te zien was. Kort later ging de vogel ineens langdurig op een draadje vlakbij zitten poetsen en roepen! Geweldig!


Juveniele Buidelmees

Zomertaling

Visarend

Juveniele Lepelaar

Ook de vele soorten steltlopers en o.a. meerdere Tapuiten die zich op "De Punt" bevonden waren de moeite waard!


Een bezoek aan de hoogwatervluchtplaats van Westhoek mag op een vogeltrip in Noord-Nederland natuurlijk niet ontbreken. Zondag leek het getij prima te vallen dus togen we, via polder Matsloot, naar Noordwest-Friesland. In Matsloot was het opvallend rustig, maar we kregen daar wel een mooie show van twee Hermelijnen! Ik had mijn camera in eerste instantie niet bij me, dus miste ik wat mooie fotomomenten, maar de diertjes gaven me zelfs de tijd om enkele honderden meters terug te rennen, mijn camera te pakken en ze alsnog vast te leggen. Zo mooi zie ik ze niet vaak!

Hermelijn!

Hermelijn 2

Westhoek was prachtig! Het tij kwam rustig omhoog en uiteindelijk zeer dichtbij, waardoor de groepen steltlopers zich ook fantastisch lieten zien. Zonder twijfel het mooiste moment was toen ik een in eerste instantie onbekend maar meteen opvallend roepje hoorde tussen de langsvliegende steltlopers. Ik kreeg de vogel helaas pas in beeld toen 'ie al voorbij was, maar zag een relatief klein steltlopertje met donkere rug. Ik moest het even laten bezinken maar al snel werd het duidelijk: het was een Breedbekstrandloper! Even later kreeg een andere vogelaar de vogel nogmaals kort in beeld, maar verder bleef 'ie helaas onvindbaar. Gelukkig had de eveneens aanwezige Eddy Nieuwstraten de tegenwoordigheid van geest gehad om opnameapparatuur te laten meedraaien gedurende de uren dat we er waren. Heel handig en verstandig, aangezien er ongelofelijk veel vogels rondvliegen, je derhalve meer mist dan je ziet en een geluidsopname in veel gevallen misschien wel de enige manier is om een eventuele zeldzaamheid "binnen te halen". Nu zijn Breedbekstrandlopers niet meteen mega-zeldzaam, maar toch was het leuk om de vogel zo te kunnen documenteren. Klik op de link voor één geïsoleerd roepje uit de serie die de vogel losliet; het kenmerkende "drrrrrt" (of iets dergelijks) is echt wel opvallend anders dan alle andere steltlopers die je hier kunt verwachten.

Hier het fragment en het sonogram, met dank aan Eddy: https://xeno-canto.org/827254


Ook de Graszanger die we vorige week vonden bleek nog aanwezig, een Visarend ving een vis in zee en dit alles in combinatie met de vele "gewone" steltlopersoorten in verschillende kleden en op korte afstand maakten dit meerdere uurtjes "well spent"!

Klassiek Westhoekplaatje

Krombek-, Bonte- en Kanoetstrandlopers

Juveniele Krombekstrandlopers

Kleine strandloper (rechts) en Bonte strandloper

Krombekstrandloper

juveniele Kanoet

Adulte Kanoet

Kemphanen en Kanoet

Kanoeten

Adult winterkleed Krombekstrandloper

Juveniele Zwarte ruiter

Graszanger

's Middags verplaatsten we ons richting Lauwersmeer. Zeearend stond nog hoog op de verlanglijst dus dat zou het hoofddoel worden. Vanwege het erg hoge water stopten we eerst nog even bij Paessens. Hier willen nog wel eens steltlopers overtijen wanneer het hele Wad onder water staat. Het ging ditmaal slechts om kleine aantallen en bleek de hoofdrol ook niet weggelegd voor een steltloper. Een Velduil zat namelijk op de voor de soort karakteristieke wijze verstopt in de begroeiing. Het is en blijft altijd een soort die een lach op het gezicht tovert!

De Zilvermeeuw ziet 'm niet, wij zagen 'm wel!

In de Ezumakeeg was het goed raak. Niet alleen zagen we de eerste en zo gewenste Zeearend, ook zwom er een Grauwe franjepoot rond (nieuw voor de hele groep!) en vloog er ineens een Porseleinhoen door mijn beeld! In eerste instantie miste iedereen de vogel, maar even later liep 'ie rustig voor de rietkraag. De afstand was wat groot, maar uiteindelijk lukte het de volledige groep de soort te zien. Een fijne!

Mega-megacrop van de Porseleinhoen. De witte voorvleugelranden vielen meteen op toen de vogel door mijn beeld vloog. Dat kenmerk had ik niet zo paraat, maar hoe vaak zie je de soort dan ook vliegen...

Mega-megacrop van de Grauwe franjepoot

De laatste stop van de dag was camping de Pomp en omstreken. Een korte zoektocht naar najaarszangvogels bracht o.a. meerdere Grauwe vliegenvangers en een Gekraagde roodstaart, maar de 2 Zeearenden en een jagende Boomvalk zullen langer beklijven.

Boomvalk

Na vooral veel kust brachten we de laatste dag/ochtend door in het Fochteloërveen. En daar kunnen we kort over zijn: het was geweldig! Wat een roofvogels bleken daar, toen het eenmaal wat warmer werd, rond te vliegen dan wel te hebben overnacht! Voor we het door hadden, bleken we zo 2 uur op één punt te hebben gestaan en hadden we o.a. 2 Visarenden, zeker 3 Slangenarenden, 4 Zeearenden, meerdere Boomvalken, 2 jonge Roodpootvalken, 2 Sperwers vele Bruine kiekendieven en Buizerds, meerdere Kraanvogels, een Blauwe kiekendief en als klapper een juveniele Steppekiekendief in de telescoop gehad. Helaas bleek foto's maken zeer lastig door met moeilijke licht, de afstand en/of de warmtetrilling, alsmede het feit dat de meeste vogels erg snel hoogte wonnen. De zeldzame Roodpootvalken en Steppekiekendief hebben we echt veel beter gezien dan de foto's doen vermoeden, maar je probeert soms wat...

Slangenarend. We zagen er zeker drie tegelijk, maar er kunnen best meer vogels aanwezig zijn geweest.

Juveniele Zeearend

Zeer mager bewijsplaatje van de juveniele Steppekiekendief. De vogel zat hier toen al erg hoog. We hebben 'm echter beter, lager en wat dichterbij kunnen bekijken.

Adulte Zeearend

Beroerde poging tot bewijsplaatje van één van de Roodpootvalken. Ze waren leuk te zien, maar bleven steeds erg hoog...

Twee zeer zeldzame libellen als "bijvangst": Noordse glazenmaker (hoofdfoto en linksboven) en Venglazenmaker (linksonder).

Blauwe kiekendief man

De tijd vloog dankzij de roofvogelstorm dus voorbij en na wat temporiseren bij de Boomkikkers was de laatste stop (ze moesten om 15 uur de trein weer hebben richting Schiphol) aan de Ravenswoudkant. Daar zagen we, naast wat van de te verwachten bossoorten, o.a. enkele Raven, nog wat verre rovers uit de toren (maar niets wat we nog niet eerder/beter zagen) en sloten we af met een groep van niet minder dan 56 (!!) Kraanvogels. Voeg daar de familie van vier bij de we ergens anders al hadden gezien en ik gok dat we zo'n beetje alle Kraanvogels van het gebied hebben gezien!

Boomkikker




Ongeveer 35 van de in totaal 56 Kraanvogels!

Familie (2 juveniele vogels links) Kraanvogels

Juveniele Raaf

Jonge man Bruine kiekendief

Hiermee kwam een eind aan vier erg gezellige, warme en soortenrijke dagen nazomervogelen in het mooiste deel van Nederland!

Mocht je nou met een groepje vogelvrienden (maximaal 8) ook eens een weekendje of korte vakantie in het noorden willen doorbrengen, neem gerust contact op!

256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page