Elk jaar in augustus reist er een gezelschap Engelse vogelaars via de touroperator Travelling Naturalist naar Noord-Nederland om met mij (Martijn) vijf dagen ondergedompeld te worden in grote aantallen steltlopers, roofvogels en alle andere leuke soorten die ons pad kruisen. Ook dit jaar hadden we er geweldig weer bij en lagen er bij voorbaat eigenlijk al prachtige dagen in het verschiet.
Het leuke is dat Engelsen niet alleen heel beleefd en behoorlijk snel oprecht tevreden zijn, ze genieten doorgaans van meer dan alleen de vogels. Ook het rijden door het weidse Nederlandse landschap kan ze erg bekoren en ze laten je middels hun verbazing en enthousiasme ook weer even anders naar je eigen land kijken. Het zijn echter wel intensieve dagen, omdat ik niet alleen de soorten voor ze moet vinden, maar ook lunches moet verzorgen, koffie moet schenken, de logistiek in de gaten moet houden en 's avonds met ze dineer en de soortenlijst doorneem. Oftewel: het zijn vijf lange dagen!
Dag 1:
In het kader van "je moet alles een keer meemaken": voor het eerst bleek een groepslid de vlucht vanuit Londen te hebben gemist... Het was dus even wat heen en weer bellen, maar uiteindelijk is geregeld dat ze op een latere vlucht zou komen en ze zelf naar Groningen zou reizen.
Met één gast minder dan gepland vertrokken we dus voor onze eerste uurtjes vogelen naar de Oostvaardersplassen. Dit gebied ligt mooi op de route naar het noorden en biedt altijd een leuke instap in de zomerse Nederlandse vogelwereld. Het was dan ook aangenaam met o.a. Zeearenden (letterlijk de eerste vogels die we zagen bij het uitstappen!), Pontische- en Geelpootmeeuw, Zwarte ruiters, Kemphanen, enorme aantallen Casarca's, Kleine strandlopers, Zwarte sterns en Raaf.
Dag 2: Friese Waddenkust
Één van de redenen voor de Engelsen om naar Nederland af te reizen zijn de steltlopers. Je kunt dan dus niet om Westhoek heen en laat die bestemming nu voor vandaag op het programma staan. "Helaas" was het door de oostenwind, die het water net wat te ver weg hield, niet zo spectaculair als het kan zijn, maar desalniettemin was het nog steeds geweldig: wolken steltlopers, de weidsheid van het Wad en aardig wat trek van zangvogels over ons heen. En laat die landtrek nou net de zeldzaamste vogel van de dag brengen: een Duinpieper vloog namelijk meermaals roepend over ons heen en verdween westwaarts! Ik kan mij niet herinneren wanneer ik die voor het laatst in Nederland heb gezien; erg leuk dus (al zei het de groep niet gek veel ;-)).
Qua steltlopers zagen we alles wat je zou kunnen verwachten op de plek, maar de gehoopte krent in de steltloperpap bleef dan weer uit. Je kunt natuurlijk niet alles hebben en zeldzame vogels zijn en blijven natuurlijk zeldzaam. Maar er gaan genoeg dagen voorbij zonder Krombekstrandloper, Kleine strandloper, Kanoet, Goud- en Zilverplevier, Rosse grutto, Regenwulp en vele van de andere, algemenere steltlopers, en dat alles ook nog eens bij prima weer.
Hieronder een impressie van de steltloperwolken, met ook (alvast) een paar seconden Breebaartpolder.
Via Noorderleech en de pier van Holwerd (veel steltlopers, maar niets wat we nog niet eerder zagen) belandden we uiteindelijk in de Ezumakeeg. Het was inmiddels namiddag, het licht was geweldig en er zaten geweldig veel vogels: het was er kortom ouderwets geweldig vogels kijken! En we vonden er zowaar ook nog een leuke soort: een juveniele Witvleugelstern zat sneaky en onopvallend tussen de vele steltlopers! Verder was de groep erg blij met o.a. drie Temminck strandlopers en de eerste Reuzensterns van de trip.
Dag 3: Noordoost-Groningen
Naast steltlopers komen de Engelsen ook voor een andere noordelijke specialiteit: roofvogels in het algemeen en Grauwe kiekendieven in het bijzonder. Deze soort zit niet aan de andere kant van het kanaal, dus de rit naar Oldambt is voor hen een must!
En de groep viel dit jaar met de neus in de boter, want nooit eerder werden er zo veel jonge Grauwe kiekendieven groot als dit jaar. Het was namelijk een zeer goed muizenjaar en dat betaalt zich meteen uit. Niet alleen zagen we vele Grauwe kiekendieven in alle leeftijden en kleden, ook de aantallen Torenvalken, Buizerd en Bruine kiekendieven waren indrukwekkend en we zagen zelf een paartje Blauwe kiekendieven. In de winter zijn ze alom aanwezig, maar als broedvogels zijn ze helaas inmiddels uitermate schaars.
Andere leuke soorten waren o.a. enkele Blauwborsten, Geelgorzen, een Sperwer en langs één van de velden vloog er zo maar een Kwartel een meter voor me op. Ik kon de vogel behoorlijk lang volgen en het werd derhalve mijn beste Nederlandse Kwartelwaarneming ooit! Jammer genoeg miste iedereen van de groep de vogel, wat toch wel een smetje op de waarneming werpt...
's Middags werd het hoog water in de Dollard, dus was de bestemming snel gekozen: Breebaartpolder! Deze binnendijkse hoogwatervluchtplaats is een beetje alles of niets. Als het water niet hoog genoeg komt, blijven de steltlopers buitendijks, bij hoog tij komen ze ook in grote aantallen "naar binnen". En dat gebeurde vandaag ook! Het spektakel was hier eigenlijk nog groter en indrukwekkender dan gisteren omdat de grote groepen vogels letterlijk onder de hut landden. De dynamiek, het geluid van de duizenden steltlopers en het prachtige zicht op de verschillende soorten was werkelijk ongeëvenaard en werd met groot enthousiasme ontvangen. Als bonus landden er ook nog twee Reuzensterns voor de hut en bij het bezoekerscentrum hopte er een Draaihals van het pad de bosjes in. Helaas konden we deze specht niet meer terug vinden en konden we derhalve niet spreken van een bevredigende waarneming... Dat mocht de pret uiteraard niet drukken!
Een laatste bezoek aan de Onlanden leverde een IJsvogel en wederom een Reuzenstern op, maar voor steltlopers stond het water eigenlijk nog steeds wat te hoog.
Dag 4: Waddenkust rond Lauwersmeer
Op dag 4 stond Lauwersmeer op het programma, maar omdat het warm (26 graden) en zondag/vakantie was, kozen we voor wat rustige en kansrijke locaties rondom Lauwersmeer in plaats van de traditionele ronde. We begonnen in de Kolummerwaard, alwaar we o.a. Baardmannen, een Snor, een jagende Zeearend en... een Bunzing zagen! Deze laatste kwam nietsvermoedend op ons af gewandeld over hetzelfde pad als waarop wij liepen, totdat 'ie ons ineens door kreeg en snel de begroeiing in verdween. Ik was net te laat met een foto, maar wat deert dat: zo'n buitenkansje blijft in het geheugen gegrift!
Via Holwerd, waar we nogmaals genoten van steltlopers dichtbij, kwamen we uit bij de kwelders van Ternaard. Daar werden enkele weken terug enkele Graszangers gevonden, die nu lijken te broeden! Wij vonden al snel twee vogels, die regelmatig baltsvluchten boven de kwelders uitvoerden. Foto's maken bleek zo goed als onmogelijk, maar een mooie waarneming was het wel, zeker als je er de bijvangsten Tapuit, Paapje en Baardman meerekent!
Na een lunch bij Paessens (o.a. een Kleine zilverreiger) belandden we bij de Bochtjesplaat in het Lauwersmeer. Hier troffen we in een bosje o.a. vele Grauwe vliegenvangers en een Spotvogel aan en in een plasje vele steltlopers (o.a. Zwarte- en Groenpootruiters, Kemphanen, Kleine plevieren en Watersnippen) en twee Zomertalingen.
We eindigden wederom in de Keeg, the place to be voor steltlopers op dit moment. En het gebied stelde niet teleur! Toen één van de gasten me een voor hem onbekend steltlopertje wilde laten zien, zwom er naast de Krombekstrandloper (want dat bleek het te zijn) ineens een Grauwe franjepoot in beeld; een leuke en zeldzame verrassing! Maar hiermee was de koek nog niet op, want we zagen ook nog een zeldzame Gestreepte strandloper, enkele Temmincks strandlopers, 50+ Kleine strandlopers, 9 Reuzensterns en een Zeearend!
Dag 5: Fochteloërveen
Vandaag moest de groep de vlucht terug al weer hebben en moesten we dus een bestemming zien te vinden die enigszins op de weg terug zou liggen. Met een beetje creativiteit zou je Fochteloërveen op de lijn tussen Zuidhorn en Schiphol kunnen plaatsen, maar een betere reden om de bestemming toch maar te kiezen was de leuke aanvulling op de soortenlijst die het gebied zou kunnen bieden.
Welnu, we werden weer eens niet teleurgesteld, want de laatste uren bleken goed besteed: 5 Slangenarenden, 2 Zeearenden, 2 Wespendieven, 2 Grauwe klauwieren, 4 Kraanvogels, meerdere Paapjes, 2 Kuifmezen, 3 Kruisbekken en flink wat Boomkikkers zorgden voor een knallende afsluiting van een zeer geslaagde vijfdaagse tour.
En ik ben meteen weer lekker warm gedraaid voor de nazomer en het najaar!
留言