top of page

VUURVLINDERS IN DE WEERRIBBEN: Prachtig hoofdgerecht en vele smakelijke bijgerechten!

In Nederland hebben we maar één endemische dagvlinder: de ondersoort batava van de Grote Vuurvlinder, een prachtige en zeer gewilde vlinder die jaarlijks in wisselende aantallen vliegt en die ondanks z'n nogal opvallende kleur lang niet altijd makkelijk te vinden is.. De gehele wereldpopulatie bevindt zich op enkele geïsoleerde plekken in en rondom de Weerribben en in Friesland.

Afgelopen zaterdag vond, na 2017 en 2018, de derde editie plaats van de wandel- en vaarexcursie op zoek naar deze soort. We kunnen concluderen dat de drie edities tot nu toe enkele zaken gemeen hebben. Ten eerste: het weer houdt ons in aanloop naar de excursie steevast in spanning. Voor een excursie op zoek naar vlinders (en libellen) is enige zonneschijn en warmte wel prettig en tot nu toe is het altijd zo geweest dat we tot het laatst toe de weersvoorspellingen hebben moeten bestuderen alvorens een beslissing te nemen wat betreft doorgang van de excursie. Prettiger is de tweede overeenkomst: uiteindelijk konden alle edities doorgaan en vielen de omstandigheden uiteindelijk mee. Maar de allerprettigste is het feit dat we op alle drie de edities prachtige Grote Vuurvlinders hebben gezien. Het ene jaar (het eerste, bijvoorbeeld) ging het makkelijker dan het andere (dit jaar), maar het lukte uiteindelijk steevast. En de laatste overeenkomst: naast Grote Vuurvlinders hebben we op alle excursies nog een hele rij aan andere leuke vlinders, libellen, vogels en andere levende wezens gezien en was het dus steeds een enorm mooie en soortenrijke dag wandelen en varen in één van de meest bijzondere gebieden van ons land!

Zoals gezegd: het was weer even billen knijpen in de aanloop, maar uiteindelijk interpreteerden gids Marnix en ik (Martijn) de voorspellingen dusdanig dat we twee dagen voor aanvang definitief groen licht konden geven. Zo stonden wij en de volgeboekte groep halverwege de ochtend klaar voor eerst een wandeling (kort in afstand, maar uiteindelijk lang in tijd; een goed teken ;-)) en vervolgens een tocht per fluisterboot. De wandeling door een gebied met riet, moeras, plassen en gemengd bos werd af en toe nog even verstoord door wat regen maar werd toch vooral opgesierd door heel wat soorten libellen. Uiteindelijk kwamen we na een mooie ronde terug met o.a. de zeldzame en zeer lokaal voorkomende Kempense Heidelibel, de zeldzame Gevlekte Glanslibel en diverse schaarse soorten als Tengere Pantserjuffer, Vuurlibel en Gevlekte Witsnuitlibel. Andere noemenswaardige soorten waren o.a. Moerassprinkhaan, Gouden Sprinkhaan (waaronder een roze exemplaar, een kleurafwijking die erythrisme genoemd wordt), een zingende Wielewaal, Snor, Sprinkhaanzanger, een Eikenpage en meerdere Purperreigers.

Kempense Heidelibel

Roze Gouden Sprinkhaan, met de zeldzame kleurafwijking die erythrisme wordt genoemd.

Gouden sprinkhaan zoals 'ie hoort te zijn!

Gevlekte Glanslibel

Man Vuurlibel


Purperreiger

Moerassprinkhaan

Bewijsplaatje van een van de laatste Gevlekte Witsnuitlibellen. Hun vliegtijd zit er al grotendeels op.

Eikenpage


Maar al met al vorderde de middag inmiddels al gestaag maar hadden we de doelsoort nog niet in beeld gehad. Wel kwamen er steeds meer blauwe plekken in de lucht en prikte de zon steeds vaker door het wolkendek heen, dus dat feit in combinatie met enkele plekken die we in de voorbereiding hadden gevonden deden ons nog niet wanhopen. Positief gestemd stapten we dan ook in de auto's voor een korte verplaatsing, maar we werden al snel weer tot remmen gedwongen: een jonge Roerdomp liep namelijk open en bloot in een gemaaid rietveld pal naast de weg onverstoorbaar te jagen. Het mag dan wel geen vuurvlinder zijn, maar een hoogtepunt van de dag werd het voor velen wel. En terecht, natuurlijk!

Roerdomp: onverstoorbaar en prachtig!

Roerdomp

Het is best moeilijk op gewoon weg te rijden terwijl zo'n schitterende vogel gewoon rustig aan het foerageren is, maar na tien minuten genieten moesten we toch maar door en lieten we de vogel weer alleen. Enkele minuten later, echter, was de Roerdomp alweer bijna vergeten, want al bij de eerste plek die we checkten was het bingo: een geweldig mannetje Grote Vuurvlinder liet zich tot grote vreugde van iedereen (en niet in het minst van de gidsen ;-)) van alle kanten zien en fotograferen. Geweldig en zeer zeldzaam tegelijk!

Man Grote Vuurvlinder op z'n favobloem: de Kattenstaart.

Grote Vuurvlinder: even mooi als zeldzaam!

Groep "gaat los" op de Grote Vuurvlinder

Deze prachtige waarneming maakte de dag eigenlijk al goed en compleet, maar we hadden nog een vaartochtje tegoed. Ook beslist geen straf, natuurlijk, zeker niet omdat het weer inmiddels serieus was opgeknapt en de temperatuur dermate steeg dat de vlinders en libellen lekker begonnen te vliegen. Het leverde helaas geen extra Grote Vuurvlinders op, maar wel een hele reeks andere mooie soorten die we nog niet eerder hadden gezien, waaronder Metaalglanslibel, Bruine Glazenmaker, Bruine Korenbout, een langsvliegende Grote Weerschijnvlinder een Ringslang, Boomvalken en Wespendieven (heel dichtbij!).

Wespendief met een uitsnede in de categorie "omdat het niet anders kan". De vogel kwam simpelweg te snel te dichtbij.


Ringslang

Grote Roodoogjuffer

Grote Keizerlibel

Bruine Korenbout

Boomvalk

Toen we aan het eind van de middag het fluisterbootje weer aan de kade legden konden wij als gidsen maar één conclusie trekken: wij hebben een prachtige dag met een heel gezellige groep beleefd en we hopen (en denken stiekem) dat iedereen er zo over dacht. Voor herhaling vatbaar, zeggen we dan, en dat gaat al heel snel gebeuren: aanstaande woensdag gaat Marnix met tweede gids Daan van Werven op herhaling (die excursie is reeds volgeboekt). Na afloop van die excursie komen al snel de data voor 2020 op de site en die zijn dan weer voor iedereen te reserveren. Wacht niet te lang, overigens, want ook deze excursies gaan steeds hard... Mocht je nu alvast zeker willen zijn van een plekje, mail ons dan even.

154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page