top of page

ZEEVOGELTOCHT LAUWERSOOG: DOLDWAZE DAG DANKZIJ DE DAGERAAD!

Vogelweekend "Te land, ter zee en....", 6 en 7 oktober


Op moment van schrijven zit ik en zitten velen met mij (gok ik zo) nog na te deinen maar vooral na te genieten van weer eens een geweldige dag op de Noordzee! Daarover zo meteen meer, eerst even de aanloop naar de apotheose.


Eens per jaar bieden we vogelaars de mogelijkheid om van een eendaagse zeevogeltocht een vogeltweedaagse te maken. Het "weekend" (in dit geval een vrijdag en een zaterdag) bestaat dan, naast de dag op zee, uit een overnachting in "ons" Hotel In 't Holt 1654 en een dag vogels kijken in en rond het Lauwersmeergebied.

Vrijdagochtend pikte ik de groep dus op bij het hotel en begon een winderig dagje Waddenkust. Dat, gecombineerd met het feit dat het najaar voor wat betreft zangvogels maar niet op gang wilde komen, zorgde ervoor dat het hard werken was om écht leuke (lees: schaarse of zeldzame) soorten te vinden. Desalniettemin was het een gezellige en prima dag. Het gebied is mooi, de omstandigheden waren stoer en de vogels al met al best oké. Een rondje met o.a. de traditionele locaties als Jaap Deensgat, Lauwersoog-haven, Ezumakeeg, De Pomp en ook het buitendijkse gebied bij Paessens bracht uiteindelijk o.a. Zeearenden, vele soorten steltlopers (o.a. Krombekstrandlopers, Kanoeten, Zilverplevieren, Rosse grutto's, Kleine strandlopers, Goudplevieren, vele Watersnippen, Groenpootruiters, Kemphanen), Grote gele kwikstaart, een Zeekoet van de bebrilde vorm, een Slechtvalk, veel Oeverpiepers, enkele Sijsjes, wat Goudhanen, een Cetti's zanger en een erg late, juveniele Zwarte stern. Vooral de steltjes lieten zich op de verschillende locaties erg mooi bekijken.

Kanoet

Bonte strandloper

Grutto met een vleugel die 'm voorlopig nog wel even in het gebied houdt...

Krombekstrandloper (rechts) en Bonte strandloper in de dikke klei...

Zeekoet met "bril"

Rosse grutto; deed alsof 'ie sliep ;-)

Lepelaars

Hier namen mijn hersenen even een compleet verkeerde afslag! Ik kon dit rare grijze beest even helemaal niet plaatsen en liep toen de doodlopende steeg van de hybrides in, waar ik vervolgens niet meer uit kwam. Met wat hulp kwam mijn bevrijding: dit is natuurlijk een Manengans. Even een complete blinde vlek (ik zie ze ook nooit); vreemd hoe dat soms even helemaal mis gaat!

Watersnip (Foto: Jos van de Leijgraaf)

Leuk in de afdeling "fenologie": een lekker late Zwarte stern!

Zoals ik net al zei: het was een winderige dag en ook de zaterdag zou bepaald niet rustig verlopen. Het was dan ook de vraag op we zouden kunnen uitvaren. Hier start echter mijn lofzang op het personeel van de Dageraad in het algemeen en schipper Joost in het bijzonder. Hij is iemand die met ons meedenkt, flexibel is, in mogelijkheden denkt en bovendien ook geweldige service verleent in de vorm van het regelen én zelfs uitstrooien van visafval.

Het lastige met zeevogeltochten is dat er bij weinig wind rustig gevaren kan worden, maar er dan vaak minder vogels te zien zijn. Meer wind uit veelbelovende richtingen (alles tussen westzuidwest en noord) levert vaak meer soorten op, maar zorgt ook voor meer deining; een lastige spagaat. Joost weet dat natuurlijk als geen ander en probeert mee te denken in hoe we, ondanks misschien wat heftigere omstandigheden, toch veilig en verantwoord op pad kunnen zodat we soorten voorgeschoteld krijgen waar mij van likkebaarden. Alle andere rederijen waar we mee van doen hebben (gehad) zijn lang niet zo meedenkend en behulpzaam. Het is dan ook niet voor niets dat van de tochten vanuit Lauwersoog een veel hoger percentage doorgaat en dat daardoor de soortenlijsten de laatste jaren gemiddeld ook echt beter zijn dan waar dan ook. En dat ligt puur aan de bereidwilligheid, de flexibiliteit en natuurlijk de stuurmanskunsten van Joost en de andere mensen van de Dageraad, waarvoor bij deze maar weer eens veel dank en waardering!

Zaterdag was weer zo'n dag waar de beslissing lastig was, maar aangezien Joost zelfs op vrijdag was uitgevaren en wist dat als je enigszins dicht bij Ameland zou blijven varen, de golfslag te doen en verantwoord was. Natuurlijk, je schommelt meer dan gemiddeld, maar de kans dat je wordt beloond is aanzienlijk.

Nou, en beloond werden we! De meeste mensen bleken goed voorbereid en te beschikken over aardige zeebenen, want het percentage mensen dat "last" kreeg was niet veel hoger dan gemiddeld (waarbij elke zeezieke natuurlijk uitermate vervelend is....). Dat maakte dat de meeste mensen getuige konden zijn van een absolute topdag qua soorten! Toen we eenmaal gewend waren aan de deining en iedereen z'n plekje had gevonden, ging het vervolgens los met soorten die bij velen op de verlanglijstjes prijkten. Zo zagen we o.a. zeker 2/3 Kleinste jagers, 13 Grauwe pijlstormvogels, 1 Noordse pijlstormvogel, een Vaal stormvogeltje, twee handen vol Kleine jagers, vele Jan-van-Genten, meerdere Drieteenmeeuwen en Dwergmeeuwen, 2 Parelduikers, meerdere Roodkeelduikers, groepjes Zwarte Zee-eenden, aardig wat Pontische meeuwen, een adulte Geelpootmeeuw, meerdere Zeekoeten en nog veel meer Alken. In de categorie "die verwacht je niet meteen op zee" o.a. een Houtduif, 2 Velduilen (!), Sijsjes, Graspiepers en een Smelleken (in de haven vloog #2 langs en op weg terug naar het hotel zelfs #3).

En niet alleen waren de soorten kwalitatief hoogwaardig, ook de manier waarop we ze zagen was fenomenaal! Bijna alles hing kort of langer rond de Dageraad en was daardoor waanzinnig mooi te zien en te fotograferen! Als absolute liefhebber van zeevogels zijn dit dagen waar ik nog lang van kan nagloeien! Hier de plaatjes, voor als je nog twijfelt om ook een keer mee te gaan. Dat kan overigens nog twee keer dit najaar, maar het aantal plekken is nog (zeer) beperkt!

Grauwe pijlstormvogel. Ik zeg het nog waar eens: WAT EEN VOGELS! Broeden op kleine eilanden in de Zuidelijke Atlantische oceaan en vliegen "gewoon" even de wereld rond. Wat een eer deze vogels zo mooi te mogen zien!

Grauwe pijlstormvogel. Sommige exemplaren kwamen gewoon te dichtbij!

Grauwe pijlstormvogel

Noordse pijlstormvogel! Broedt veel dichterbij dan Grauwe, maar is gek genoeg flink zeldzamer!

Noordse pijlstormvogel

Vaal stormvogeltje! Dappere en erg schaarse strijdertjes, alleen te zien bij harde, aanlandige wind en met enig geluk!

Kleinste jager!

Kleine jager

Juveniele Kleine jager

Juveniele Drieteenmeeuw

Adulte Drieteenmeeuw

Adulte Dwergmeeuw

Juveniele Dwergmeeuw

Grauwe pijlstormvogel

Grauwe pijlstormvogel

Jan-van-Gent

Noordse pijlstormvogel

Kleinste jager #2

Alk

Er vlogen meerdere (overtuigende) kandidaten Baltische mantelmeeuwen achter de boot, maar steeds ontbrak het meest overtuigende kenmerk (een ring...)

Kleine jager met Stormmeeuw

Kleine jager

Kleinste jager!

Noordse pijlstormvogel

Grauwe pijlstormvogel

Jan-van-Gent (Foto: Duco Luijt)

Vaal stormvogeltje, opgejaagd door een Kleine jager)

Vaal stormvogeltje (Foto: Kees Kraaijeveld)

Kleine jager

Juveniele Jan-van-Gent

Grauwe pijlstormvogel

Adulte Geelpootmeeuw

Grauwe pijlstormvogel

Bakbeest van een juveniele noordelijke Zilvermeeuw

Bewijspixels van de tweede Velduil. Ik had deze vogel kort samen in beeld met een Grauwe pijlstormvogel; dat lukt ook geen tweede keer!

Pontische meeuw

1.166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page