top of page

ZEEVOGELTOCHT LAUWERSOOG: LEGENDARISCHE DAG VANAF DE DAGERAAD!

Met zeevogels in het algemeen en zeevogeltochten in het bijzonder moet je een beetje geluk hebben. Zowel de omstandigheden op de dag zelf als de aanvoer in de dagen ervoor moet mee zitten en als dat niet zo is, heb je simpelweg wat geluk nodig om een dag echt te laten slagen. Eigenlijk is dat in de basis niet veel anders dan vogels kijken op het land, met dat verschil dat wanneer je eenmaal uitgevaren bent, je aan de zee vast zit en geen mogelijkheid meer hebt om het over een andere boeg te gooien, iets was op land natuurlijk wel kan.

De laatste tochten van dit en eigenlijk ook van vorig najaar ontbeerden we dat geluk op zee behoorlijk. Laten we het beestje bij z'n naam noemen: de tochten waren rustiger dan gehoopt en vaak bleef ook die ene gelukstreffer uit. Iedereen weet dat je voor zeevogels uren moet maken en dat je vaak een paar maal op zo'n tocht mee moet om uiteindelijk een keer met je neus in de boter te vallen, maar het begon nu toch wel erg lang te duren voor we weer eens werden verwend.

Maar gisteren (zaterdag) troffen we eindelijk weer eens roos. En hoe! Na dagen van harde zuidwestenwind ruimde deze in de loop van vrijdagnacht en zaterdagochtend naar westnoordwest. Daardoor was doorgang van de tocht lange tijd onzeker (goede wind voor zeevogels is namelijk ook goede wind voor hoge golven...), maar toen schipper Joost van de onvolprezen Dageraad uiteindelijk groen licht gaf, wisten we één ding zeker en lag er een ander in de lijn der verwachtingen. Zeker was dat we een wat hobbeliger tochtje dan gemiddeld voor de kiezen zouden krijgen maar de compensatie daarvoor zou zo maar kunnen bestaan uit een leuk assortiment zeevogels. Vol verwachting voeren we om 8 uur uit en na een uurtje varen lagen we op de drempel van de Noordzee.

En al meteen ging het los. Al snel hingen de eerste Jan-van-Genten achter de boot en die zouden ons de rest van de tocht niet meer verlaten. Vele tientallen verschillende exemplaren kwamen en gingen, dankzij het visafval dat we (dat wil zeggen: het personeel van de Dageraad, waarvoor veel dank!) meenamen en uitstrooiden. Maar het duurde ook niet lang voor we Kleine jagers in beeld kregen en daarna was het simpelweg urenlang "Het feest der zeevogels"!

Hoofdrolspelers waren de pijlstormvogels. Deze soort(groep) is altijd een diepe wens van vele deelnemers, maar we zijn, om het eufemistisch uit te drukken, niet verwend met deze pelagische schoonheden. Vandaag werd het gemiddelde per tocht even flink opgekrikt, want we konden niet minder dan 30 (lees: DERTIG!) GRAUWE PIJLSTORMVOGELS rond het schip verwelkomen. Deze simpelweg adembenemende zeesoort is de enige (?) soort die je in het najaar in ons land kunt aantreffen maar die op dat moment eigenlijk met de voorjaarstrek bezig is. Ze zijn namelijk, met een krankzinnige omweg, bezig om naar hun broedgebieden op eilanden op het zuidelijk halfrond te gaan. De vogels die wij hier zien komen zeer waarschijnlijk van de Falklandeilanden, de dichtstbijzijnde broedgebieden, die op hemelsbreed ruim 13.000 kilometer afstand (!!) liggen. Daar kun je met je kop toch niet bij! En die vogels vlogen dus doodleuk rond ons scheepje net boven Ameland, soms met drie tegelijk. Je voelt je haast vereerd...

Hier een hele serie van mij (voor de liefhebben: Canon R6 met 100-500 lens, zonder converter), maar er waren enkele beter fotografen aan boord. Zet je dus schrap voor plaatjes op diverse sociale media om van te likkebaarden en watertanden. Als "opwarmertje" dus alvast het volgende:

Grauwe pijlstormvogel. Geweldige soort en gemaakt op te vliegen!

Noord ontmoet zuid: Grauwe pijlstormvogel en Kleine mantelmeeuw


Grauwe pijl (Foto: Letty Roedolf-Groenenboom)


De lichte baan op de armvleugel was bij de ene vogel prominenter aanwezig dan bij de andere. Bij de linkervogel was dit bijvoorbeeld erg duidelijk. Dit zou een leeftijdskenmerk kunnen zijn, maar ik kan dit nergens terugvinden.








Maar de koek was nog niet op wat betreft de "pijlen", want alsof het nog niet genoeg was mochten we ook twee NOORDSE PIJLSTORMVOGELS verwelkomen! De eerste bleef even rond het schip hangen, de tweede ging wat sneller voorbij. Deze soort broedt aanzienlijk dichterbij (Groot-Brittannië, o.a.), maar is gek genoeg de laatste jaren zeldzamer dan Grauwe pijlstormvogel. Fantastisch, dus, en wederom een nieuwe soort voor vele opvarenden!

Noordse pijlstormvogel

Nogmaals. Een beetje in tegenlicht, maar dat mag de pret niet drukken ;-)

Het derde pelagische hoogtepunt was een andere persoonlijke favoriet: VAAL STORMVOGELTJE. Dit exemplaar vloog vrij aan het eind van de dag ineens vlak langs de boot, tot grote vreugde van een ieder die 'm op tijd in de kijker kreeg (en dat was bijna iedereen, volgens mij).

Vaal stormvogeltje!

Ook op jagervlak was het flink raak, zijn het dat we het "moesten doen" met twee soorten: Kleine en Middelste jagers. Maar beide soorten waren dan ook rijkelijk vertegenwoordigd, met zo'n 15 Kleine en 10 Middelste (waaronder een groep van 5).

Mooiste vogel van de dag ging helaas in eerste instantie te snel voor de autofocus: adulte Middelste jager!


Dezelfde vogel (Foto: Letty Roedolf-Groenenboom)

Juveniele Middelste jager neemt een Stormmeeuw te grazen!

Weer in tegenlicht: Juveniele Middelste jager

Je raadt het al: in tegenlicht, een groep van 5 Middelste jagers, waaronder een adult met "lepels" (derde vogel)! Deze vlogen over de Waddenzee!

Juveniele Kleine jager

Juveniele Kleine jager

Juveniele Kleine jager

Compilatie van een mooie, koud gekleurde, juveniele Kleine jager

Juveniele Kleine jager

Juveniele Kleine jager (Foto: Letty Roedolf-Groenenboom)

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, waren ook de (met alle respect en bewondering) "bijgerechten" (die op andere dagen ook zo maar het hoofdgerecht hadden kunnen zijn) niet te versmaden. Alken (veel!), Zeekoeten, Zwarte zee-eenden, Jan-van-Genten (eindelijk weer vele), Roodkeelduikers, Drieteenmeeuwen, Dwergmeeuwen, Pontische meenwen, een 2KJ Zwartkopmeeuw: we hadden het er maar druk mee!

Alk

Zeekoeten

Zwartkopmeeuw

Roodkeelduiker

Juveniele Jan-van-Gent

Adulte Jan-van-Gent

Adulte Drieteenmeeuwen

Juveniele Drieteenmeeuw

Zwarte Zee-eenden

Tweedejaars Pontische meeuw

juveniele Roodkeelduiker

Onvolwassen Jan-van-Gent

Jan-van-Gent, net na een succesvolle duik op onze vis.

Alk

Nogmaals

Wil je ook nog een laatste kans op je geluk te beproeven? Alleen op de tocht van woensdag 26 oktober vanuit Lauwersoog is nog voldoende plek en deze afvaart is nu nog met korting te boeken ook: www.birdingholland.nl/zeevogeltochten

Ik zal er ook weer bij zijn, maar moet eerst wel even bijkomen...

1.487 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page